De ce merită să inițiezi activitate de întreprinzător în Republica Moldova?

06
Dec
2018
Lupu Oxana


În ultima perioadă a devenit tot mai cunoscută noțiunea de „freelancer” în Republica Moldova. Tinerii, fiind majoritatea care prestează servicii de la dinstanță, urmează să acorde o atenție sporită modului de obținere a venitului și declarare a acestuia.

Conform Codului Fiscal al Republicii Moldova nr. 1163 din 24.04.1997 (în continuare – CF), art. 13, alin. (1), lit. b) subiecți ai impunerii cu impozitul pe venit sunt persoanele fizice rezidente cetăţeni ai Republicii Moldova care nu desfăşoară activitate de întreprinzător şi pe parcursul perioadei fiscale obţin venituri impozabile din orice surse aflate în Republica Moldova şi din orice surse aflate în afara Republicii Moldova pentru activitatea lor în Republica Moldova. Este de menționat faptul că prin perioadă fiscală se înțelege anul calendaristic.

 

De aici, să purcedem la modalitățile de obținere a veniturilor și cotele impozitului aferent.

Conform CF, art. 15, lit. a) persoanele fizice se supun impozitului de 12% din venitul anual impozabil. În venitul impozabil se includ plăţile pentru munca efectuată şi serviciile prestate (inclusiv salariile), facilităţile acordate de angajator, onorariile, comisioanele, primele şi alte retribuţii similare. La sfârșitul perioadei fiscale, persoana fizică urmează să depună declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.

Dacă te gândești la înființarea unui SRL, atunci trebuie să cunoști că urmează să plătești 4% din venitul din activitatea operațională (prestarea serviciilor). Profitul după impozitare fiind nerepartizat, urmează să fie supus unui impozit suplimentar de 6% pentru ca acesta să fie direcționat ca dividende fondatorilor. Odată cu luarea deciziei de deschidere firmă, conducătorul întreprinderii trebuie să asigure servicii de contabilitate pentru entitate fie angajând un expert contabil sau contractând o firmă de contabilitate din Republica Moldova. Totodată, ținem să menționăm că desfăşurarea activităţii de întreprinzător fără înregistrare la Agenția Servicii Publice Departamentul Înregistrare și Lincențiere a Unităților de Drept sau la o altă autoritate publică competentă conform legii ori cu act de înregistrare declarat nevalabil se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale.

 

Pentru mai multe detalii despre cât costă să deschizi o firmă și prețuri contabilitate, accesează aici.

Expediat cu succes!

Revenim cu un apel

Folosim cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe website-ul nostru. Prin continuarea navigării, sunteți de acord cu acestea. Detalii