Noi reglementări în LEGEA privind efectuarea decontărilor în numerar

image Noi reglementări în LEGEA privind efectuarea decontărilor în numerar

În data de 1 martie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova Legea privind efectuarea decontărilor în numerar nr. 34/2024, în vigoare din 01.01.2025. 

Legea stabilește cadrul normativ de bază privind efectuarea decontărilor aferente operațiunilor de plată pe teritoriul Republicii Moldova, modul și limitele de efectuare a decontărilor, controlul respectării prezentei legi, precum și sancțiunile aplicabile. Scopul este stimularea plăților efectuate prin intermediul instrumentelor de plată fără numerar în vederea creșterii nivelului de transparență și de securitate al acestora.

Legea  se aplică:

a) persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate sau forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice;

b) reprezentanțelor permanente și sucursalelor persoanelor juridice nerezidente;

c) organizațiilor necomerciale;

d) persoanelor fizice care desfășoară o activitate de întreprinzător; 

e) persoanelor fizice care desfășoară o activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății;

f) persoanelor fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător.

Astfel, începând cu 01 ianuarie 2025 persoanele, pentru care se aplică Legea,  au dreptul să efectueze decontări în numerar în limitele specificate mai jos:

– 100 000 lei lunar către persoane juridice sau persoane fizice care desfășoară activitate de întreprinzător. (Nu  se aplică pentru depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată);

– 100 000 lei lunar către persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător (cu anumite excepții);

– 100 000 lei anual cumulativ către o persoana fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru predarea deșeurilor si reziduurilor de metale feroase și neferoase, a reziduurilor industriale ce conțin metale sau aliaje ale acestora;

– 100 000 lei anual cumulativ către o persoană fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru predarea ambalajului returnabil, a reziduurilor și a deșeurilor de hârtie, carton, cauciuc, plastic sau de sticlă (cioburi de sticlă), precum și a acumulatoarelor electrice uzate;

– 200 000 lei anual către o persoană fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru procurarea producției de fitotehnie și horticultură în formă naturală și a producției zootehnice în formă naturală, în masă vie și sacrificată;

– 600 000 lei anual cumulativ către o persoană fizică care desfășoară o activitate in domeniul achizițiilor de produse de fitotehnie și/sau horticultură, și/sau de obiecte ale regnului vegetal;

– 100 000 lei anual cumulativ per asociat/acționar sub formă de dividende;

– 100 000 lei anual cumulativ în temeiul contractelor de împrumut.

Art. 6 lit. a) prevede, că remunerarea muncii și plata altor drepturi salariale în numerar rămân a fi nelimitate.

Încasări  în numerar:

 100 000 lei de la o persoană fizică care nu desfășoară activitate de întreprinzător (cu unele excepții) pentru o plată;

– 100 000 lei anual de la beneficiarii serviciilor prestate de către persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în domeniul justiției sau în domeniul sănătății;

Persoanele fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice care nu desfășoară o activitate de întreprinzător au dreptul să efectueze achitarea în numerar:

– a bunului imobil procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate;

– a mijlocului de transport procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate.

În cazul în care prețul bunului imobil / al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil și, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200 000 lei, care poate fi achitată în numerar.

În cazul în care se vor depăși limitele de efectuare a plăților în numerar sau încasărilor stabilite, Serviciul Fiscal de Stat va aplica o amendă în mărime de la 3% până la 10% din suma achitată/încasată în numerar ce depășește limita stabilită.

Pentru numerarul eliberat spre decontare din casieria entității pentru cheltuieli operaționale și de gospodărie, în cazul în care persoana nu restituie numerarul neutilizat în casieria entității, Serviciul Fiscal de Stat va aplica entității care a eliberat numerarul o amendă în mărime de la 10% până la 18% din suma nerestituită.

Legea  nu se aplică decontărilor în numerar efectuate conform prevederilor Legii nr. 62/2008 privind reglementarea valutară.

La efectuarea operațiunilor de plată prevăzute de Lege urmează să fie respectate prevederile Legii nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Maia Budeci
Membru al Consiliului de administrare a Camerei Consultanților Fiscali din Moldova

Share:

FAQ - ASG Expert Company S.R.L.

ASG Expert Company S.R.L. предлагает широкий спектр услуг в области бухгалтерского учета, включая финансовый учет, налоговое консультирование, аудит, а также помощь в регистрации компаний и деятельности со статусом физического лица.
Команда ASG Expert Company S.R.L. В состав входят бухгалтеры-эксперты со стажем более 20 лет, бывшие сотрудники органов надзора и контроля за соблюдением законодательства, а также бухгалтеры с высшим образованием в области бухгалтерского учета и аудита.
Постоянная информация в области законодательства необходима бухгалтерам, поскольку позволяет давать точные и правильные ответы, быть в курсе изменений законодательства, предоставлять услуги на самом высоком уровне профессионализма и законности.
ASG Expert Company S.R.L. может помочь людям, заинтересованным в открытии бизнеса, оказывая помощь в регистрации компании или деятельности со статусом физического лица, а также предоставляя консультации на протяжении всей предпринимательской деятельности.
Принципы работы ASG Expert Company S.R.L. это: профессионализм, оперативность, точность, законность и постоянное информирование. Эти принципы помогают нам каждый день предоставлять услуги высочайшего качества.